Reglament Europeu i nova Llei de Protecció de Dades. | Activamutua

Utilització de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes per tal que podeu gaudir-ne plenament. Si continueu navegant esteu consentint l’acceptació d’aquestes galetes i l’acceptació de la nostra política de galetes, Cliqueu a l’enllaç per a més informació.

ACEPTAR

Cambiar idioma

Ir al contenido principal de la página

Reglament Europeu i nova Llei de Protecció de Dades.

Reglament Europeu i nova Llei de Protecció de Dades.
27 des

Reglament Europeu i nova Llei de Protecció de Dades.

El Dret a la intimitat que consagra com un dels valors i principis de Drets de les Llibertats personals el nostre text constitucional (art.18), té com un dels referents normatius la legislació que en l’àmbit de Protecció de dades s’ha anat aprovant els últims anys.

En aquest sentit La Llei 3/2018 de 5 de Desembre, suposa la culminació del procés que es va iniciar amb el nou Reglament Europeu de Protecció de dades (RGPD 2016/679) aprovat l’any 2016 i que ha entrat en vigència al Maig del 2018 en tot l’àmbit comunitari.

L’objectiu del reglament, i que la nova Llei ha adaptat al corpus legal espanyol, suposa establir una Uniformitat de criteris i homogenització de les obligacions i  Garantir un nivell elevat de protecció als ciutadans.

Com a elements de canvi  del Reglament i que la Llei adapta a la nostra legislació es podrien detallar:

 • Consentiment explícit pel tractament de les Dades. Aquest consentiment no serà necessàri quan una Llei ho permeti (en el cas de les Mútues la Llei General de la Seguretat Social)
 • Noves Categories de dades de Caràcter personal (per ex. dades biomètrieques, genètiques, etc)
 • Nous Dretes de les persones: A banda dels anteriors drets ARCO (Accés, rectificació, cancel·lació i oposició) ara s’hi afegeixen el Dret a l’oblit, i el dret a la portabilitat de les Dades.
 • Nova figura del Delegat de Protecció de Dades. Ha de supervisar el compliment normatiu de l’empresa en aquest àmbit.
 • Obligacions de fer Avaluació d’impacte en tots els tractament nous de dades que s’iniciin a partir d’ara, per determinar que s’adapta a la legislació.
 • Noves sancions incrementades per l’incompliment.

Cal fer referència també a un apartat innovador de la Llei que estem analitzant que es troba en el seu títol final (el desè) intitulat: “Garantia dels Drets Digitals”, un títol que no apareixia a la proposta de Llei inicial i que la nova administració del PSOE  ha incorporat. Aquest Títol de la Llei parteix del reconeixement que “Internet s’ha convertit en una realitat omnipresent en les nostres vides tant personal com col·lectivament”, i per tant es pretén impulsar amb aquesta Llei una nova política que faci efectius els drets de la ciutadania a Internet.

Aquests Drets es podrien classificar en:

 • Drets del ciutadans a Internet. (Neutralitat d’internet, accés universal a internet, Seguretat de les comunicacions, educació digital, etc)
 • Drets específics del Menors (obligació dels tutors i familiars per que els menors utilitzin internet dintre d’uns paràmetres d’equilibri i responsabilitat)
 • Drets relacionats amb l’àmbit laboral (Dret a la desconnexió digital per exemple),
 • Drets relacionats amb els mitjans de comunicació digitals
 • Dret a l’oblit (consistent en demanar que s’esborri la nostra vida d’internet)
 • Dret a la portabilitat (que ja venia incorporat al nou Reglament Europeu.

La nova legislació suposarà un canvi de mentalitat tant en les nostres relacions privades com laborals i comercials en els pròxims anys, i permetrà una evolució de criteris i conceptes en la mentalitat de tothom, en aquest aspecte tant important com és la confidencialitat i la intim itat en el tractament de les nostres dades, en un món caca cop més globalitzat i interoperatiu que la tecnologia ens ha permès tenir a l’abast.

Realitzar un comentari


*