Nadal emocionalment saludable | Activamutua

Utilització de galetes

Aquest lloc web utilitza galetes per tal que podeu gaudir-ne plenament. Si continueu navegant esteu consentint l’acceptació d’aquestes galetes i l’acceptació de la nostra política de galetes, Cliqueu a l’enllaç per a més informació.

ACEPTAR

Cambiar idioma

Ir al contenido principal de la página

Nadal emocionalment saludable

Nadal emocionalment saludable
20 des

Nadal emocionalment saludable

S’acosta el Nadal, és una època de l’any, en essència, dirigida al nostre interior, a promoure valors fonamentals, dedicar temps al veritablement important, la família i els amics, i gaudir el màxim possible d’ells. Són valors desitjables, comuns a l’ésser humà, encara que estiguem parlant d’una celebració religiosa, compartida per diferents cultes que enfonsa les seves arrels simbòliques i es nodreix en diferents cultures, i de la qual tots podem contagiar-nos i formar part, sentir-la, gaudir-la i almenys durant uns dies, centrar-nos a ser nostre millor jo.

No obstant això, existeix una part de la societat, que no aconsegueix gaudir del Nadal, se sent malament en aquesta època de l’any, l’associa a la versió comercial, que ens bombardeja des de diversos mesos abans, la vincula al consumisme, a les relacions socials imposades, fins i tot a la hipocresia.

Com una mateixa celebració, pot evocar emocions tan diferents? La percepció d’un fet en l’àmbit emocional, depèn de la nostra actitud, i aquesta, pot estar esbiaixada per experiències anteriors, per situacions vitals actuals, per emocions mal gestionades, etcètera.

Ens agradaria proporcionar-vos una xicoteta i senzilla recepta, per a fer-vos sentir el Nadal, una recepta inclusiva, però especialment dedicada a aquelles persones, que no aconsegueixen gaudir d’aquestes dates, i fins i tot les temen.

El primer pas podria ser pensar com vols gaudir d’aquestes dates nadalenques, què t’agradaria fer realment? Existeix la possibilitat de prendre la iniciativa, si no gaudim de la forma en què la nostra família ve organitzant els esdeveniments nadalencs, podem proposar alternatives, podem organitzar segons les nostres preferències, però sempre des del consens. És necessari recordar que són dates per a compartir, i per tant, perquè tots els membres de la família les gaudeixin, hem de promoure acords.

El següent pas per a gestionar la nostra salut emocional nadalenca, podria ser simplement, plantejar-nos uns objectius raonables respecte a la multitud d’esdeveniments que es generen en aquestes dates. Potser podries intentar organitzar una agenda, que estiguis segur de poder complir. Pensa, valora, tria, visualitza’t, abans de comprometre’t a acudir, en cas contrari l’estrès que et pot generar, impedirà el gaudi d’uns dies entre amics i família.

Una de les raons que generen rebuig al Nadal, és l’experiència prèvia. En moments en els quals es reuneixen els integrants de la família, poden sorgir situacions incòmodes, fins i tot en ocasions difícils, que comporten conseqüències futures. És necessari proposar-nos conviure, tenir una actitud de convivència raonable, que implica principalment autocontrol. Quan ens reunim entre éssers estimats, som nosaltres mateixos, ens desinhibim, ens sentim a casa, no obstant això, hem de recordar que les famílies creixen, inclouen a nous membres, o exclouen en altres casos, persones amb les quals comencem a crear llaços i vincles emocionals, no és moment de tocar temes pedregosos, ni de recordar discrepàncies anteriors, probablement una conversa lleugera, trivial, afavoreixi un sopar fluid, i eviti les tan temudes conseqüències.

Una altra raó per la qual es tem al Nadal, és la nostàlgia. L’enyorança dels éssers estimats, que han compartit aquestes dates amb nosaltres i que ara no estan. La idealització, que qualsevol temps passat va ser millor, ens tenyeix amb una pàtina de tristesa les festes nadalenques.

Si la nostàlgia nadalenca es deu a la comparativa amb la nostra infància, o joventut, orientar la mirada al present, al dia d’avui, a l’escenari actual, ens permet actuar, gaudir i tenir control sobre el moment que vivim. El primer Nadal viscut són les que recordem de forma més intensa, això es deu al fet que les primeres experiències segellen en la nostra memòria emociones fortament. Els primers records són els més vívids, això no obstant, perquè renunciar a seguir gaudint d’aqueixa experiència, a seguir generant nous records preciosos a atresorar. Hem escoltat fins a l’avorriment, que l’únic moment que podem viure, és el present, el passat ja no està, el futur, encara no ha arribat, no s’ha format, gaudeix plenament el moment present, sense comparacions, viu de forma intensa i sent a les persones que t’envolten, avui, és l’única forma de viure, fins i tot en Nadal.

Quan la tristesa en Nadal, es deu al duel per la pèrdua recent d’un familiar o amic proper, és important compartir aquestes dates en un entorn que ens permeti ser honests i sincers amb les nostres emocions, que ens faci sentir la suficient comoditat per a esplaiar els nostres sentiments, si ens desborden. És important ser coherents amb el nostre estat emocional, i per tant no fingir, viure el Nadal, d’acord a la situació present, podent ser una aliada, per a sentir-nos abrigallats per aquells que coneixen aquestes circumstàncies, que ens volen i que ens ajudaren a superar-ho.

Parlar del Nadal, és parlar de regals, el consumisme es deslliga en el nostre interior.

Cada any escoltem el discurs alternatiu a la publicitat que ens fustiga, els regals no són l’important, tanmateix, vam seguir incorrent en la mateixa pràctica per a demostrar l’afecte. En aqueix cas, tinguem en compte que, a l’hora de regalar, és més important el missatge que l’import, pensar en la persona, quins són els seus gustos i interessos, és primordial, no la quantia del preu.

Una pràctica adequada, per a evitar la frustració i decepció amb aquests regals, és realitzar una carta als Reis Mags, o a Papà Noël, aquest entranyable invent té una finalitat molt pràctica, evitar aquest error cognitiu que en psicologia cridem lectura de pensament, en el qual esperem que les persones que ens volen i coneixen, sàpiguen exactament, que desitgem, “ens llegeixen la ment”. Com a exercici de reflexió, també pot aportar-nos informació interessant, madura què és el que realment necessites, centra’t en un sol regal, pensa que desitges, si no es desitja, no es valora, si ho tens tot, no desitges gens.

És molt important transmetre aquest missatge als nens de la casa, i sabem que ells aprenen, en gran part imitant. Les famílies intenten satisfer qualsevol anhel que veuen en els seus xicotets, ja abans que siguin conscients del seu desig, ensenyem-los a pensar, a desitjar, a esperar, i fins i tot a no rebre tot l’esperat, perquè els xiquets, també, han d’aprendre a gestionar la seva frustració.

Finalment, parlem de vacances i dies de descans en aquestes dates, és fonamental la posada en comú, organitzar les nostres agendes, amb les persones que comparteixen la nostra vida, és tasca difícil en la vida quotidiana, i més en Nadal. Si aconseguim dialogar, empatitzar per a entendre per què és important per a aqueixa persona, podrem distingir què és significatiu per a cadascun dels membres de la família, i arribar a un consens.

Finalment desitjar-vos un Nadal sa emocionalment, en la qual ens regalem temps, per a créixer interiorment, i per a compartir amb els quals estimem, temps per a cercar l’essència del Nadal.

Araceli Granados Trujillo, Psicòloga Activa Mútua

Realitzar un comentari


*